Freddy Loix

252201413614-HASP14-TB016Zoals velen begon Freddy zijn autosport-carrière in een kart. Na een regionale titel en diverse Nationale ereplaatsen, koos hij in tegenstelling tot de verwachtingen niet voor de logische overstap naar de circuitracerij, maar besliste hij om rally te gaan rijden. Zijn eerste wapen (in 1990) was een aftandse Lancia Delta groep N, waarmee hij in zijn eerste wedstrijd als tweede over de meet ging !

Niet verwonderlijk dus dat ex-rallypiloot en teameigenaar Guy Colsoul het jonge Limburgse talent snel in de gaten kreeg en hem het stuur van een Mitsubishi Galant groep N aanbood in het Belgisch Internationaal Rally kampioenschap. Freddy reed 2 seizoenen onder de hoede van Guy Colsoul. Een periode waarin vooral zijn opmerkelijke rijstijl opviel, altijd zoekend naar grip en de vloeiendste lijn om 2 bochten met mekaar te verbinden.

Dan volgde een nog grotere stap vooruit, want in 1993 werd Freddy ingelijfd in het Marlboro World Championship Team! In zijn eerste jaar leerde hij daar vooral hoe er met een echte fabrieksauto moest omgegaan worden in een officieel team om... tijdens zijn tweede seizoen meteen toe te slaan met een eerste F2-zege in de "Boucles de Spa". Aangezien hij die prestatie nog drie keer herhaalde (o.a. in Ieper) werd hij dat jaar ook Belgisch F2-kampioen! Ondanks andere aanbiedingen bleef hij ook in 1995 met zijn Opel Astra GSI de concurrentie overtreffen en na een ware demonstratie leverde hem dat in Ieper (naast de F2 zege) zelfs de vierde plaats algemeen op! Nog meer tot de verbeelding sprak evenwel zijn eerste WK-zege (F2) in Sanremo. Kortom mede omdat Toyota hem een Celica GT4 aanbood was Fast Freddy eind 1995 klaar voor de overstap naar de hoogste klasse.

Het bewijs daarvan leverde hij trouwens meteen, door in de Rally van Portugal (zijn eerste WK-Rally met de Toyota Celica GT-Four) van start tot finish te imponeren. Helaas moest hij door een lekke band de zege aan lokaal favoriet Rui Madeira laten. Freddy was gelanceerd, want later dat seizoen won hij ook nog in Ieper en de Condroz, terwijl hij in Sanremo de snelste van de slotdag was, maar toch nipt naast het podium greep. Intussen onderweg met de Corolla WRC overtrof Freddy deze opmerkelijke prestatie in 1997 zelfs door in Sanremo gedurende de eerste wedstrijddag aan de leiding te rijden. Een stunt die spijtig genoeg gedwarsboomd werd door een technisch probleem. Via een nieuwe zege in Ieper en een mooie 7e plaats tijdens de Rally van Australië bleef Freddy evenwel verbazen. Drie Belgische zeges en twee podiumplaatsen in het WK maakten ook van 1998 een schitterend jaar, temeer omdat hij het seizoen in Australie (toch één van de moeilijkste wedstrijden uit het kampioenschap) bovendien afsloot met een onverhoopte zesde plaats.

De overstap naar wereldkampioen Mitsubishi in 1999 verliep minder vlot dan verwacht. De Carisma GT (Gr.A) gedroeg zich namelijk niet zoals Freddy gewoon was. Maar omdat hij tot vier maal toe (Spanje, Griekenland, Sanremo en Australie) maar nipt het podium miste en bovendien voor de vierde opeenvolgende keer won in Ieper, kon er toch geen sprake zijn van een tegenvallend seizoen. Dat kwam er wel in 2000 en zeker in 2001, toen steeds duidelijker werd dat de oerdegelijke Carisma van weleer zijn beste tijd achter de rug had. Doorbijten en verder aanpassen luidde het advies van het team dat uiterst conservatief bleef vasthouden aan oude afstellingen en de opeenvolgende raadgevingen (o.a. in verband met de differentiëlen) van Freddy in de wind bleef slaan. Maar aangezien ook viervoudig wereldkampioen Tommy Makinen zelfs met de nieuwe Mitsubishi Lancer WRC geen resultaten meer kon voorleggen...

Iedereen weet ondertussen hoe het afliep, want na het rampjaar trok het team zich in 2003 zelfs terug uit het WRC ! Gelukkig was Freddy ondertussen overgestapt naar Hyundai, een team dat hem wel voluit vertrouwen schonk, waardoor hij opnieuw open bloeide en we snel terug kennis maakten met de Fast Freddy van de gouden gloriejaren. Mede door pech vertaalden wel niet alle inspanningen zich in WK-punten, maar op het einde van zijn eerste seizoen (2002) bezorgde Freddy het team in extremis toch nog de beoogde vierde plaats bij constructeurs. Hoewel alles dus voorhanden was om definitief door te evolueren naar de top, luidde dat succes evenwel de afgang van Hyundai in. Aangezien het budget in 2003 fors teruggeschroefd werd, kwam de krachtigere motor er namelijk niet, kon er ook nog nauwelijks getest worden en viel m.a.w. de evolutie van de WRC Accent Evo3 volledig stil. Omdat het financieel gekibbel tussen tuner MSD en Korean Motors uiteindelijk zelfs escaleerde, eindigde het verhaal dat zo hoopvol gestart was, bovendien voortijdig en in mineur.

Gelukkig was het echter ook de bonzen van enkele topteams niet ontgaan dat een herboren Fast Freddy zelfs met bescheiden middelen toch meer dan behoorlijke prestaties neerzette. En... hoewel een FIA-soap (i.v.m. de derde piloot van een team) nog even voor onzekerheid zorgde, ging het Peugeot avontuur toch nog eerder dan verwacht van start tijdens de slotmanche van het WK 2003. In de bossen van Wales bewees Freddy dat hij klaar was om aan het Peugeot-hoofdstuk te beginnen. Het bewijs daarvan leverde hij ook een week later door in Hoei de Condroz te winnen. Kortom nu de klasse en de ervaring van Freddy gekoppeld werden aan een spiksplinternieuwe topwagen : de Peugeot 307 WRC, zag het er naar uit dat 2004 het hoogtepunt in zijn carrière zou worden. Maar ondanks al die adelbrieven kwam er toch snel en bruusk een einde aan het grote Peugeot-avontuur. Hoewel hij in Monte Carlo stipt de wensen van het team vervulde en opende met een vijfde plaats, werd hij na de tweede manche in Zweden aan de kant geschoven. Na die zware ontgoocheling was het maar een magere troost dat ook zijn vervanger niet kon voorkomen dat Peugeot helaas op de laatste plaats bij de constructeurs zou eindigen! Meteen was het bewijs geleverd dat de mindere prestaties zeker niet bij Freddy moesten gezocht worden. Toen hij na lange onderhandelingen uiteindelijk toch nog een mini-programma mocht afwerken en in Duitsland ondermeer via een reeks besttijden bewees nog erg "fast" te zijn, toonde hij trouwens hun grote ongelijk aan. Helaas kreeg hij de kans niet meer om dat ook in Corsica en Spanje te tonen, want ook daar doken telkens "vreemde" technische mankementen op. Kortom net zoals enkele andere bekende voorgangers kraakte Peugeot ook de WK-carrière van Freddy.

Niettegenstaande hij daardoor nipt naast een WK-zitje greep voor 2005 had Freddy niets aan strijdvaardigheid en snelheid ingeboet. Door dagelijks zijn fysieke paraatheid te onderhouden en regelmatig te onderhandelen over nieuwe rallyprojecten kon deze zwarte bladzijde uit zijn carrière snel omgedraaid worden. Via nieuwe successen in zowel Ieper (derde), Ierland (winnaar S16) en Haspengouw (algemene winnaar) kreeg hij ook het budget voor een eerste deelname aan Dakar rond. Hoewel dat eerste rally-raid-avontuur veelbelovend begon maar door een technisch mankement helaas voortijdig eindigde had een gedreven en veelzijdige Freddy ook van die discipline de smaak te pakken. Geen wonder dus dat hij begin 2007 terug aan de start van die bekende woestijnrally stond. Door tijdens de eerste week stelselmatig op te klimmen richting top-10 en ook nadien nog enkele knappe dagresultaten neer te zetten, maakte Freddy aan het befaamde Lac Rose duidelijk dat hij klaar is om via de steun van een constructeur in de volgende editie de strijd met de fabriekspiloten aan te gaan.

Hoewel de echte rallyactiviteiten nadien beperkt bleven, onderhandelde Freddy intussen wel volop i.f.v. 2007 en... na een veelbelovend debuut (in de Condroz), bood de Belgian VW-Club hem een BK-programma aan met de VW Polo Super 2000 van Rene Georges. In geen tijd zette Freddy samen met de betreurde ingenieur Hans Goudezeune die bolide naar zijn hand en na een onwaarschijnlijke zege in TAC rally schitterde Freddy ook in Ieper en de Condroz, maar door technische tegenslag vertaalde die inspanningen zich niet tot nieuwe topresultaten. Maar... nadat hij nogmaals zijn prima afstelkwaliteiten bewezen had en het voor iedereen duidelijke was dat Freddy intussen één van de snelste Super 2000-piloten was mocht hij in 2007 ook het resterend IRC-programma van Pieter Tsjoen overnemen.

Via de steun van viervoudig Belgische kampioen en diens vaste sponsor Vergokan kon Freddy in 2008 zelfs een volledig IRC-programma afwerken met de Peugeot 207 S2000 van Kronos. En... ondanks een pechvolle start met diverse lekke banden, werd dat een groot succes, want samen met teamgenoot en kampioen Nicolas Vouilloz schonk Freddy het Team Peugeot Belgium-Luxemburg de constructeurstitel, terwijl hij zelf via drie IRC-zege's (Ieper-Barum-Valais) ook vice-kampioen werd.

Never change a winning team luidde het dan ook bij Peugeot Belgium-Luxemburg en Kronos en dus bood men Freddy voor 2009 opnieuw een IRC-programma aan. Het begon schitterend in Monte Carlo en na enkele manches was Fast Freddy zelfs leider in de tussenstand ! Een positie die hij helaas niet kon behouden, omdat pech en een gebrek aan testwerk hem nadien op cruciale momenten parten speelden. Toch eindigde hij opnieuw op het IRC-eindpodium en dat was op het einde van zijn twintigste seizoen rallysport toch weer een succes!

Via zijn nieuwe sponsor BFO Family Office begon Freddy Loix dan aan een nieuwe periode in zijn carrière, want omdat ook Skoda Import België dit project steunde kon hij in 2010 en 2011 samen met co-piloot Fred Miclotte telkens een mix-programma van BK en IRC-rally’s afwerken met een Skoda Fabia Super 2000. Het werd een bijzonder succesvolle periode, aangezien Freddy zijn Ieper-record verscherpte tot zeven zeges en via nog twee andere IRC-overwinningen (Barum en Madeira) ook in dat kampioenschap een tijd zege-recordhouder was! Tussendoor won hij bovendien ook nog eens de Condroz en was hij de beste in de rally van Bohemia. Uiteraard streed Freddy door die nieuwe successen mee voor de IRC-titel, maar omdat zijn programma t.o.v. zijn rechtstreekse concurrenten te beperkt was, moest hij finaal vrede nemen met een ereplaats in de eindstand.

Toen het IRC-kampioenschap in 2012 duidelijk over zijn hoogtepunt heen was en uiteindelijk zelfs opging in het nieuwe ERC, ging Freddy in op een interessant voorstel uit Frankrijk. Met de Peugeot 207 S2000 van 2C Competition opende hij daar samen met Lara Vanneste immers de jacht op de Franse rallytitel? Na een zeer succesvolle start helaas een droom die in de beslissende fase verstoord werd door pechduivel.

Toch mikt de tot dusver erg succesvolle tandem Loix-BFO na die tegenslag opnieuw op de titel, maar dit jaar… de Belgische. Iedereen is het er alvast over eens dat Freddy met de Ford Focus WRC van 2C Competition over een top-wapen beschikt om die ambitie waar te maken.

U bevindt zich hier: Freddy Loix Freddy Loix

Vakantiehuis in Plan de la Tour

Deze nieuwbouwvilla met alle comfort biedt ruimte aan 8 personen om een aangename vakantie door te brengen in Le Plan de la Tour. De villa is uitgerust met een open Living, volledig uitgeruste keuken, 4 slaapkamers, 3 badkamers, 4 toiletten, kelder en garage (1 wagen), zwembad, barbeque, gratis internet (wifi), TV, ...

Alles is aanwezig voor een geslaagde vakantie of een geslaagd verblijf met heel het gezin.

Lees meer

Fanclub Freddy Loix

Fanclub Freddy Loix
Genendries 29

3770 Millen

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.